Zolder vloerisolatie

Zolder vloerisolatie wordt steeds vaker uitgevoerd om verschillende redenen. De woningeigenaar wil bijvoorbeeld de zolder gaan gebruiken als woonruimte. De zolder isoleren kan dan om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken en de ruimte optimaal op temperatuur te houden. Geluidsoverlast kan ontzettend lastig zijn en zelfs een inbreuk maken op uw gezondheid. Als u de zolder als woonruimte gaat gebruiken dan is het slim om ook akoestisch rekening te houden met geluidsoverlast. Stel dat u de woning gaat verhuren aan studenten dan heeft u hier geen last van. Daarnaast is het handig dat er een verwarming op zolder wordt geplaatst. Het nadeel van zo’n verwarming is wel dat u extra stookkosten krijgt. Al snel stijgt de warmte op en verliest u veel aan uw simpele zolderkamer. Als u de ruimte optimaal wil gebruiken dan is het slim om deze ruimte goed te isoleren met bijvoorbeeld zolder vloerisolatie. Maar wist u dat zolder vloerisolatie ook slim is als u de ruimte helemaal niet gebruikt? U kan zo voorkomen dat de warmte onder de ruimte weg stijgt. Nog een voordeel is dat zolder vloerisolatie vaak zelf uitgevoerd kan worden en niet extreem duur is. Dit maakt het overwegen waard om uw eigen zolder te isoleren.

Hoe kan u zolder vloerisolatie plaatsen?

Het is een beetje afhankelijk van het soort vloer dat u op zolder heeft liggen. Vaak kan u zoldervloer isolatie heel eenvoudig zelf aanbrengen. Op sommige zolders ligt er geen echte dekvloer. Er ligt een soort raamwerk. Dit maakt het voor u nog eenvoudiger om de vloer te isoleren. Tussen het raamwerk in kan u isolatiemateriaal aanbrengen. Eventueel kan u er nog een dekvloer overheen leggen, maar dit is niet verplicht. De zoldervloer is dan vanaf dat moment volledig geïsoleerd. Het is wel belangrijk om te letten op eventuele kieren en gaten. Deze kan u dichtmaken met PUR zodat uw woning beter geïsoleerd is. Naast deze vorm kan u bijvoorbeeld ook isolatieplaten gebruiken en hier overheen vloerbedekking leggen. Vloerbedekking helpt mee bij het dempen van geluidsoverlast. Op akoestisch gebied is het slim om de vloerisolatie altijd te combineren met vloerbedekking. U weet zo zeker dat u niet veel last heeft van geluidsoverlast.

Waar kan u de zoldervloer mee isoleren?

Er zijn heel veel verschillende isolatiematerialen die u kan gebruiken om de vloer te isoleren. De meest populaire materialen zijn glaswol, rotswol, isolatieplaten, gespoten glaswol of PUR. Het is heel erg afhankelijk van de situatie welke materialen het beste bij uw zoldervloer passen. Daarnaast speelt ook uw persoonlijke voorkeur mee. Misschien wilt u bijvoorbeeld wel dat de zoldervloer brandveilig en milieuvriendelijk geïsoleerd wordt. U komt dan al snel uit bij materialen als glaswol of steenwol. Eigenlijk hebben bijna alle materialen een uitstekende isolatiewaarde. Uiteraard heeft de één wel nog een iets hogere dan de andere. Als u geen oneffenheden heeft en u zelf de isolatievloer op zolder wil leggen dan kunnen isolatieplaten de ideale oplossing zijn. Het is wel belangrijk om hierbij kieren en naden te voorkomen voor het meest ideale rendement. Als u zeker wilt zijn van een hoog rendement dan is het slim om de klus uit te laten voeren door een isolatie expert. Vergeet bij het aanbrengen van de isolatie niet om een dampscherm te plaatsen. U voorkomt zo vochtproblemen op de zolder.