XPS vloerisolatie

XPS staat in de volksmond misschien beter bekend als hardschuim. De hardschuim platen kunnen gebruikt worden om uw vloer te isoleren. Sommige consumenten denken dat er geen verschil is tussen XPS en EPS. Dit is er wel degelijk en eigenlijk mogen deze twee isolatiematerialen niet in één adem genoemd worden. Als u besluit om met één van de twee te gaan werken dan is het slim om uzelf eerst eens te gaan inlezen. Beide materialen worden op een andere manier geproduceerd en hier zit dus al een degelijk verschil. De structuur van de platen is ook heel anders. Als u een vochtige ruimte gaat isoleren dan kunnen XPS isolatieplaten een slimmere oplossing zijn dan EPS.

Wat is het voordeel van XPS?

Als u kiest voor vloerisolatie, dan kan u eventueel overwegen om te kiezen voor XPS. Het materiaal wordt de laatste jaren steeds populairder. Het materiaal heeft zijn populariteit te danken aan het feit dat het bijna overal gebruikt kan worden. De platen kunnen zelfs gebruikt worden als ondervloer voor uw laminaat. U heeft zo meteen uw nieuwe vloer geïsoleerd en op een ondervloer liggen. Dit is absoluut één van de grote voordelen van XPS. Het materiaal is ook nog eens drukvast en waterafstotend. U kan het materiaal dus ook prima in een vochtige ruimte gebruiken. Het materiaal is ook bestand tegen schimmels dus kan gewoon in een kruipruimte gemonteerd worden als vloerisolatie. Het is ook regelmatig bewezen dat XPS een uitstekende isolatiewaarde heeft. Uiteindelijk isoleert u tenslotte de vloer vanwege de isolatiewaarde.

Zijn er ook nadelen aan XPS?

Helaas zitten er altijd ook nadelen aan isolatiematerialen dus ook aan XPS. Eén van de grootste nadelen van XPS is de brandveiligheid. Helaas staat het materiaal niet bepaalt bekend als brandvertragend. De platen kunnen zelfs in de brand vliegen en dit is misschien een minpunt als u de vloer ermee gaat isoleren. Dit zou nu misschien een reden kunnen zijn om niet te kiezen voor XPS. U neigt dan misschien meer naar bekende materialen zoals PUR. Alleen PUR is net zo brandvertragend als XPS en de rookontwikkeling die bij PUR ontstaat is zelfs schadelijker. Al met al maakt het misschien niet eens zoveel uit wat u gebruikt. De enige echte effectieve oplossing is misschien het gebruik van glaswol of steenwol. Alleen deze isolatiematerialen kunnen niet altijd gebruikt worden als vloerisolatie. Dit is per situatie weer anders. U bent er misschien over uit dat u toch XPS wil gebruiken ondanks het nadeel. Alleen dan kan u tegen nog een probleem aanlopen en dat is het kostenplaatje dat erbij komt kijken. De isolatieplaten zijn duurder dan EPS en hebben bijna dezelfde voordelen. Toch zijn de platen wel weer goedkoper dan het gebruik van PUR als vloerisolatie. Het is dus even afwachten welke voordelen u belangrijker vind om te kiezen voor EPS als vloerisolatie.