Wat is de spouw?

Bij de bouw van uw woning is er tussen de buitengevel en de binnenmuur een ruimte gelaten. Deze ruimte wordt de spouw genoemd. Oorspronkelijk is de spouwmuur gebouwd voor extra ventilatie in huis. Vocht kan zo niet van buiten naar binnen komen dankzij de spouw. De meeste woningen in Nederland zijn gebouwd met bakstenen. Eén van de eigenschappen van baksteen is dat water omhoog getrokken wordt via de bakstenen. Er ontstaat hierdoor waterdamp en dit kan schadelijk zijn voor uw woning. Een spouwmuur zorgt voor extra ventilatie en geeft uw woning de mogelijkheid om de waterdamp af te voeren. De muur droogt hierdoor uit en blijft droog tijdens alle weersomstandigheden.

Heeft iedere woning een spouwmuur?

Vaak wordt er gedacht dat elke woning in Nederland een spouwmuur heeft. Vroeger werden woningen helemaal nog niet gebouwd met een spouw. Het kan dus goed dat uw woning helemaal nog geen spouw heeft. Woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben nog geen spouw. Vanaf 1920 werd besloten om alle woningen die nog gebouwd werden een spouwmuur te geven. Woningeigenaren kregen zo minder last van vochtproblemen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen namelijk oude woningen waar achteraf een spouwmuur is gebouwd. Of een woning waarbij al wel een spouwmuur is aangebracht. U kan aan de dikte van uw muren zien of uw woning voorzien is van een spouwmuur. De woning heeft dan muren met een dikte van 24 cm.

Een spouwmuur isoleren

De functie van de spouwmuur is uiteraard belangrijk, maar het brengt ook een nadeel met zich mee. Via de spouw gaat ook een veel warmte in huis verloren. Er kan zelfs tocht ontstaan waardoor u meer geld kwijt bent aan stookkosten. Als u dit soort problemen wilt voorkomen dan kan u overwegen om de spouwmuur te isoleren. Dit is uiteraard een investering, maar u verdiend deze binnen 4 tot 5 jaar weer terug. U kan namelijk flink wat geld besparen op uw energiefactuur. Als u veel geld kwijt bent aan stookkosten dan kan het slim zijn om te investeren in spouwmuurisolatie. Dankzij spouwmuurisolatie ontstaat er stilstaande lucht in uw spouwmuur. Vocht kan nog wel gewoon naar buiten, maar de warmte blijft wel gewoon in uw woning. Gemiddeld bespaart u 25% op uw energierekening door te kiezen voor spouwmuurisolatie.

Bouw vuil in uw spouwmuur

Bij de bouw van uw woning kan het voorkomen dat er vuil is achtergebleven. Bouwvakkers kijken hier niet zo nauw naar omdat het slechts gaat om een spouwmuur. U kan hierbij denken aan restjes bakstenen of betonresten. Het komt soms voor dat er zogenaamde cementbaarden achterblijven. Als u later de spouwmuur gaat isoleren en deze cementbaarden zitten er nog dan krijgt u last van aanzienlijke vochtproblemen. Als u van plan bent om uw woning te laten isoleren dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een expert. Een isolatie expert kan voor u nakijken of er bouw vuil in de spouwmuur zit. Laat dit altijd controleren voordat u achteraf met grote vochtproblemen zit na het uitvoeren van een spouwmuurisolatie klus.