Vloerisolatieplaten

De meeste woningeigenaren kiezen standaard voor vloerisolatieplaten als ze een woning gaan isoleren. De reden dat ze hiervoor kiezen is dat ze de vloer eenvoudig zelf kunnen isoleren met deze platen. De platen kunnen eventueel op een oneffen ondergrond geplaatst worden. Dan zorgen de platen er ook meteen voor dat de vloer effen wordt en dit is natuurlijk een stuk fijner als u laminaat gaat plaatsen. De platen zijn heel eenvoudig op maat te maken en hebben bovenal een prima isolerende werking. Er is hierdoor bijna geen reden om geen vloerisolatieplaten te plaatsen. Wij hebben dit type vloerisolatie onder de loep genomen zodat u een idee heeft wat u kan verwachten van deze vorm van isolatie.

Welke soorten vloerisolatieplaten bestaan er?

U kan in de winkel kiezen uit verschillende soorten vloerisolatieplaten. Uiteindelijk gaat het erom welke plaat het beste bij u past en wat u wenst. Sommige platen hebben bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde terwijl andere weer goedkoper in aanschaf zijn. U kan kiezen uit de volgende isolatieplaten: PUR, XPS, Glaswol platen of polystyreenplaten. De platen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. De meeste woningeigenaren kiezen voor PUR als vloerisolatieplaat. PUR schijnt zeer efficiënt te zijn voor het isoleren van uw ondergrond. Uiteraard hebben alle voordelen ook nadelen en zo ook PUR. Als uw ondergrond niet gelijkmatig is dan kan u deze platen niet gebruiken om uw vloer te isoleren. Het is dan slimmer om gebruik te maken van extra soepel platen. Neem bijvoorbeeld glaswol als isolatie van uw vloer.

Voordelig uw vloer isoleren

Gezien de geringe winst die u kan maken op vloerisolatie willen woningeigenaren vaak niet teveel investeren in vloerisolatie. Gelukkig zijn er ook voordelige vormen van vloerisolatie in omloop die u eventueel kan overwegen. Dit zijn platen waarbij u het verschil direct merkt in uw portemonnee. U kan de goedkope platen vaak al aanschaffen vanaf € 8 per m2. Dit is wel iets anders dan € 25 per m2. Hierdoor verdiend u de investering sneller terug dan bij de duurdere varianten zoals PUR isolatieplaten. Bij deze prijs hebben we rekening gehouden met een dikte van ongeveer 8 centimeter per plaat. Het wordt hierdoor financieel gewoon interessant om uw vloer te isoleren. De meeste vloerisolatie platen zijn tussen de € 8 en € 12 per m2.

Let op de isolatiewaarde

U kan natuurlijk direct kiezen voor goedkope platen van € 8 per m2. Alleen het is wel slim om even op de isolatiewaarde te letten. U denkt bij € 8 per m2 al snel dat uw terugverdientijd naar beneden gaat. Maar als de isolatiewaarde vrij laag is dan merkt u bijna niets van uw isolatie. Het is tenslotte wel het doel dat uw vloer echt geïsoleerd wordt en u dit merkt in de gevoelstemperatuur en energierekening. Zorg ervoor dat u kiest voor isolatieplaten met een uitstekende isolatiewaarde. Sommige platen kunnen zelfs een rendement opleveren van € 4 per m2. Er zijn ook platen die maar € 0,50 per m2 per jaar opleveren. Dit is bijna niet de moeitewaard. Dit maakt het belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde van de isolatieplaten die u wil gebruiken.