Vloerisolatie EPS
Als u zelf uw vloer gaat isoleren dan wilt u dit natuurlijk zonder al teveel moeite gaan doen. Het zelf uitvoeren van uw vloer is een hele klus, maar met sommige isolatiematerialen is het niet onmogelijk om te doen. Een mooi voorbeeld van een isolatiemateriaal waar u zelf mee kan werken is EPS. Dit materiaal laat direct zien dat het plaatsen van isolatiemateriaal helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. EPS wordt vormgegeven in speciale isolatieplaten. Deze isolatieplaten kan u direct onder uw vloer leggen en zo de vloer eenvoudig zelf isoleren. Nog een voordeel is dat EPS relatief voordelig is vergeleken met andere isolatiematerialen. De platen zorgen ervoor dat warmteverlies zoveel mogelijk beperkt wordt. Daarnaast wordt opstijgend vocht vanuit de kruipruimte door de platen tegengehouden.
Wat is het voordeel van EPS?
Natuurlijk heeft het gebruik maken van EPS een aantal voordelen waar u van kan profiteren. Eén van de grootste voordelen is natuurlijk de uitstekende isolatiewaarde van EPS. Warmteverlies wordt zoveel mogelijk beperkt en in de kiem gesmoord. U kan zo op jaarbasis een leuk geldbedrag besparen door de EPS platen onder uw vloer te leggen. Heeft u last van een hoge luchtvochtigheid in huis? Dan kan EPS nog een voordeel hebben. De isolatieplaten kunnen de luchtvochtigheid vanuit de kruipruimte eenvoudig tegenhouden. U merkt al snel dat het leefklimaat extra aangenaam wordt en de luchtvochtigheid minder wordt. Dit zorgt voor minder gezondheidsklachten en een aangenaam wooncomfort. Daarnaast zijn de platen ook goed bestemd tegen vocht. Dit is weer handig als u de vloer aan de onderzijde gaat isoleren in bijvoorbeeld de kruipruimte. De isolatiewaarde van de platen neemt niet af door een hoog vochtgehalte. Daarnaast zijn de platen zeer duurzaam en neemt de isolatiewaarde niet af.
Wat zijn de nadelen van EPS?
Aan elk voordeel zit ook een nadeel en dus ook aan het gebruik van EPS als isolatiemateriaal voor uw vloer. Een groot nadeel aan EPS is dat de platen nooit helemaal nauw aansluiten. Er zullen dus altijd kieren en naden overblijven. Deze kieren en naden zorgen er al snel voor dat er alsnog warmteverlies op kan treden. U kan hierdoor helaas nooit het meest optimale rendement behalen met uw vloerisolatie. Als u onder de vloer besluit te isoleren met EPS dan loopt u al snel tegen een leiding probleem aan. Een plaat kan u lastig tegen een leiding aan plaatsen. U zal hiervoor uitsparingen moeten snijden met warmteverlies tot gevolg. Het resultaat is dat u nooit het optimale rendement zal bereiken. Hiervoor is wel een oplossing als u echt graag EPS wilt gebruiken. Bij de uitsparingen die u gemaakt heeft kan u eventueel PUR spuiten zodat alle kieren en naden toch gedicht worden. Eventuele overgangskieren en naden kan u ook dichtmaken met PUR. Zo kan u toch nog uw woning op de juiste manier isoleren.