Vloerisolatie dikte

Als u een vloer gaat isoleren dan is het rendement dat u gaat behalen afhankelijk van de materialen die u gebruikt. Verschillende factoren in het materiaal kunnen het rendement beïnvloeden. Er zijn ook mensen die het allemaal niet zoveel uitmaakt zolang ze maar niet teveel betalen voor isolatieplaten. Alleen als u minder betaalt heeft u vaak minder dikke vloerisolatie. Het resultaat is helaas dat de isolatiewaarde een stuk lager is dan normaal. Het gevolg van een minder dikke vloerisolatieplaat is dat u meer warmte verliest. Het rendement is lager en u zal uw investering uiteindelijk minder snel terugverdienen dan met een dikke isolatieplaat. Als u nieuw bent in de isolatiewereld dan is al snel de vraag wat eigenlijk de ideale vloerdikte is voor isolatie? Daarnaast wilt u misschien graag weten wat het verschil in prijs is als u dikkere isolatieplaten aanschaft.

Waar moet u opletten bij dikke vloerisolatieplaten?

Natuurlijk zijn er ook dingen waar u op moet letten als u extra dikke vloerisolatieplaten aanschaft. Zo’n plaat is natuurlijk hartstikke leuk, maar als u geen ruimte van bijvoorbeeld 8 centimeter onder uw vloer heeft dan kan het een probleem zijn. Bijvoorbeeld dat uw deur niet meer open en dicht kan. Voor de maximale dikte dient u te kijken naar de beschikbare ruimte onder de vloer. Als u een dikke plaat kwijt kan dan raden wij u dit eigenlijk altijd aan. De isolatiewaarde van dikke platen is veel groter dan bij dunne platen. De vloerisolatieplaten kunnen bijna overal worden toegepast met enkele uitzonderingen. Qua prijs moet u al snel denken tussen de 8 en 12 euro per m2.

Geen isolatieplaten gebruiken bij het isoleren van uw vloer

De meeste woningeigenaren kiezen voor isolatieplaten van de maximale dikte. Dit is natuurlijk interessant, maar er zijn ook eigenaren die liever gespoten PUR gebruiken als ondervloer. Het voordeel van PUR is dat elk gaatje dichtgespoten kan worden en u de perfecte isolatie onder uw vloer krijgt. Het enige nadeel van PUR is dat het prijskaartje al snel oploopt als u een bepaalde dikte wilt hebben. De beste isolatielaag is al gauw tussen de 8 en 10 centimeter en daar gaat aardig wat PUR inzitten. U moet al snel denken aan zo’n € 16 per m2 aan isolatiemateriaal.

Wat is de ideale dikte van isolatiemateriaal?

De ideale dikte is eigenlijk prijstechisch tussen de 8 en 10 centimeter. De isolatieplaten zijn dan nog niet onbetaalbaar en u heeft wel een uitstekende isolatiewaarde. Mocht u de ruimte in huis en in uw budget hebben dan kan u eventueel ook voor 15 centimeter kiezen. Met 15 centimeter heeft u natuurlijk helemaal een uitstekende isolatiewaarde. Uiteraard mag u dan ook verwachten dat uw rendement veel hoger ligt dan de € 3 besparing per m2. Een isolatie expert kan het verschil in uw situatie voor u uitrekenen zodat u een idee krijgt van de mogelijkheden. Als u kiest voor 15 centimeter dan moet u rekeninghouden met ongeveer € 20 per m2 aan isolatiemateriaal.