Terugverdientijd dakisolatie

Het plaatsen van dakisolatie is natuurlijk een investering. Het is aan uzelf om goed na te denken wat u precies wilt bereiken met deze investering. Sommige woningeigenaren kiezen er alleen voor om zo de temperatuur in huis aangenaam te maken. De meeste woningeigenaren besluiten om het dak te isoleren vanwege het hoge rendement. Het is dan natuurlijk van belang om de terugverdientijd van uw investering te weten. U weet dan precies op welk punt u winst gaat maken op uw nieuwe dakisolatie. De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld welk isolatiemateriaal u gebruikt heeft, wat voor een soort dak u heeft en welke onderdelen er allemaal geïsoleerd zijn. Wij proberen u een duidelijk inzicht te geven in de terugverdientijd dakisolatie.

De snelste terugverdientijd met dakisolatie

Een groot verschil tussen dakisolatie en andere isolatiemethodes is dat de terugverdientijd een stuk sneller is. Als we uitgaan van een rijtjeswoning dan heeft u een dakoppervlakte van gemiddeld 74m2. Uiteraard zijn hierin wel uitzonderingen, maar we nemen hierin het gemiddelde. Een rijtjeswoning kan ongeveer met deze afmetingen € 408 per jaar aan gas besparen. Als u dakisolatie laat plaatsen door een professional dan bent u tussen de € 1500 en € 2100 kwijt. U kan afhankelijk van uw investeringskosten tussen de 3 en 5 jaar uw investering terugverdienen. Dakisolatie is hiermee de snelste methode om uw geld terug te verdienen. Het leuke van isoleren is dat u niet alleen de eerste paar jaar een mooi rendement verdiend. Zelfs na 10 jaar behaalt u nog steeds een rendement van € 400 op een investering van € 1500. Als de gasprijzen stijgen dan stijgt uw rendement zelfs in euro’s waardoor u nog meer geld kan besparen.

Externe factoren bij de terugverdientijd

Ondanks dat het allemaal heel interessant klinkt zijn er wel externe factoren die de terugverdientijd kunnen beïnvloeden. Door deze factoren kan het gebeuren dat u ineens niet meer de € 400 per jaar behaalt. Wij proberen deze factoren zo goed mogelijk uit te leggen zodat u deze misschien kan voorkomen. De belangrijkste factor om uw rendement te verlagen is warmteverlies. Voordat u gaat isoleren is belangrijk om met speciaal isolatieschuim verschillende gaten en kieren in uw dak te dichten. Als u dit niet gedaan heeft dan kan op dit punt in uw dak nog steeds warmteverlies ontstaan. Nog een minpunt kan het gebruik van isolatiemateriaal zijn. U heeft een ruime keuze tegenwoordig uit verschillende materialen. Zo kan u bijvoorbeeld gebruik maken van zowel steenwol als glaswol. Glaswol zal op thermisch vlak een veel hoger rendement behalen van steenwol. De keuze zou logisch zijn, maar als u in een drukke stad woont en u wilt een slaapkamer bouwen op zolder dan kan steenwol slimmer zijn. Steenwol isoleert geluid van buitenaf beter dan glaswol waardoor u niet alleen warmteverlies beperkt, maar ook geluiden van buitenaf. Nog een externe factor is de aanwezigheid van een verwarming op zolder. Als er een verwarming aanwezig is dan bespaart u veel meer geld dan zonder verwarming. Dit zijn allemaal externe factoren die invloed kunnen hebben op uw rendement en terugverdientijd.