Spouwmuurisolatie zelf aanbrengen

Het isoleren van uw eigen woning gebeurd voor een groot deel zelfstandig. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in hun eigen huis isolatie aan te brengen. Bij sommige vormen van isolatie kan dit eigenlijk prima. Alleen bij spouwmuurisolatie is dit wel een ander verhaal. Het is niet eenvoudig om deze vorm van isolatie zelfstandig in uw spouwmuur te krijgen. Isolatie experts maken gebruik van speciale materialen om de isolatiematerialen rechtstreeks in de spouwmuur te spuiten. Daarnaast is het belangrijk dat u de juiste kennis in huis heeft en het inzicht in het plaatsen van de isolatie. Er moet namelijk voldoende isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten worden om de woning te isoleren. Maar het mag ook weer niet teveel zijn want dan kan de woning niet meer ventileren. Dit zijn allemaal zaken waar een isolatie expert rekening mee moet houden. Als de isolatie eenmaal in de woning zit dan is het lastig om dit er weer uit te halen. Het is dus verstandig om goed na te denken over de stap om zelf spouwmuurisolatie aan te brengen in uw woning. Als u niet op de juiste manier de isolatie aanbrengt dan behaalt u nooit het rendement dat u zou kunnen halen. Daarnaast loopt u het risico dat u schade heeft aangebracht aan uw woning waardoor er vochtproblemen ontstaan. Denk dus goed na over het nemen van de stap om spouwmuurisolatie aan te brengen.

Het risico dat je loopt bij het zelf aanbrengen van spouwmuurisolatie

Als u aan de slag gaat om zelfstandig spouwmuurisolatie aan te brengen dan loopt u natuurlijk een risico. Het is belangrijk om eens stil te blijven staan bij deze risico’s voordat u definitief de beslissing neemt om het zelf aan te brengen. Eén van de risico’s die u loopt is dat er kouplekken ontstaan in uw muur. U heeft het isolatiemateriaal niet goed aangebracht of niet voldoende op alle plekken. Het resultaat is dat er plekken in uw spouwmuur zitten waar u alsnog warmte via verliest. Het resultaat is een flink lager rendement dan waar u op gerekend had. Dit kan natuurlijk een probleem zijn, maar een nog groter probleem zijn vochtproblemen die u zelf gecreëerd hebt. Bijvoorbeeld doordat u teveel isolatiemateriaal heeft aangebracht in uw spouwmuur. Een ophoping van isolatiematerialen zorgt al snel voor vochtproblemen in huis. Doordat de vocht niet meer naar buiten kan en juist in uw woning terecht komt. Dit zorgt niet bepaalt voor een aangenaam leefklimaat in huis. Mocht u zelf besluiten om alsnog uw eigen spouwmuur te isoleren, dan moet u er rekening mee houden dat u geen garantie heeft op de gebruikte materialen. U heeft alleen garantie als u de isolatie laat plaatsen door een expert.

Zelf aanbrengen goedkoper of niet?

De reden waarom we zelf de spouwmuur willen isoleren is vanwege het kostenplaatje. U kan namelijk besparen als u het zelf doet tenminste dat denken een groot deel van de woningeigenaren. In de praktijk blijkt u vaak duurder uit zijn. Voor het aanbrengen van de isolatie heeft u professionele apparatuur nodig. Die moet u toch eerst aankopen voordat u de isolatie kan aanbrengen. Mocht u toch kunnen besparen dan zal dit wel vrij beperkt zijn. Het is dus slimmer om geen risico te lopen en de isolatie aan te laten brengen door een expert uit de buurt.