Spouwmuurisolatie wol

Er zijn verschillende spouwmuurisolatie materialen waar u uit kan kiezen als u besluit om uw spouwmuur te isoleren. Doordat er een ruime keuze is uit verschillende materialen is het soms lastig kiezen. De laatste jaren is vooral de keuze voor wol als isolatiemateriaal enorm populair geworden. Dit is een soort inblaas wol dat heel eenvoudig in uw spouwmuur kan worden aangebracht. Bij isolatie met wol wordt er in de cement laag tussen de tegels een klein gaatje geboord. Op dit gaatje wordt een slang aangesloten en direct wordt het wol erin geblazen en zo de complete spouwmuur geïsoleerd. Na afloop wordt het gaatje weer dichtgemaakt en ziet u er niets meer van. Deze ingreep duurt niet langer dan één werkdag. Er zijn bij deze methode twee soorten wol waar u uit kan kiezen: glaswol en steenwol. Beide soorten hebben hun eigen unieke eigenschappen maar bovenal een uitstekende isolatiewaarde. Warmteverlies kan definitief in de kiem gesmoord worden dankzij spouwmuurisolatie.

Kiezen voor glaswol in uw spouwmuur

De naam zegt het al eigenlijk glaswol wordt o.a. gemaakt van glas. Het materiaal kan in verschillende vormen gemaakt worden. Het meest bekend is misschien wel de isolatieplaten die vaak als na-isolatie in een ruimte geplaatst wordt. Doordat de meeste woningen geen ruimte hebben om bij de spouwmuur te komen wordt er gebruik gemaakt van de inblaas-wol methode. Het grote voordeel van glaswol in tegenstelling tot PUR is dat er geen nare geur vrijkomt. Nog een voordeel van glaswol is dat het geluidsabsorberend is. U heeft dankzij deze isolatiemethode minder last van omgevingsgeluiden. Het wol is ook waterafstotend en en heeft brandwerende eigenschappen. Glaswol is ook duurzaam en geeft zelfs na jaren nog steeds een hoog rendement af.

Kiezen voor steenwol

In plaats van glaswol kan u eventueel overwegen om gebruik te maken van steenwol voor het isoleren van een woning. Het voordeel vergeleken met glaswol is dat steenwol nog beter geluiden isoleert van buitenaf. Als u midden in een drukke stad woont dan kan dit een perfecte oplossing zijn. Alleen steenwol legt het wel af tegen glaswol qua thermisch vlak. Steenwol heeft veel betere isolatie eigenschappen dan glaswol. Dit maakt het voor de meeste woningeigenaren toch interessanter om voor glaswol te kiezen. Tenzij u echt graag een betere geluidsisolatie wilt en dat het mooi meegenomen is dat uw woning minder warmte verliest. In deze situatie kan steenwol wel een uitstekende keuze zijn om uw woning mee te isoleren. Net als bij glaswol neemt het rendement eigenlijk nauwelijks af in de komende jaren. U doet er misschien iets langer over om uw investering terug te verdienen, maar ook in de komende jaren geniet u nog van een mooi rendement. Steenwol is ook net als glaswol brandwerend waardoor een eventuele brand in de spouwmuur vertraagd wordt. Dit is toch een prettig gevoel als u kiest voor een bepaalt type isolatiemateriaal. U wilt tenslotte niet dat uw woning juist extra gaat branden door het gebruik van isolatiemateriaal.