Spouwmuurisolatie vocht

Eén van de redenen waarom we massaal de spouwmuur isoleren is vanwege tocht. Tocht zorgt ervoor dat we al snel een onaangenaam gevoel krijgen in de woonkamer of in huis. Nog een nadeel is dat door deze kou al snel de temperatuur in huis afkoelt. Een manier om dit op te lossen is door spouwmuurisolatie aan te brengen. De tocht kan zo in de kiem gesmoord worden. Alleen de spouwmuur heeft natuurlijk ook een belangrijke functie en dat is ventileren. Stel dat uw woning iets te goed geïsoleerd wordt dan kan uw woning niet meer goed ventileren. Het probleem dat nu ontstaat zijn vochtproblemen in huis. De aanwezige vocht in huis kan namelijk geen weg meer naar buiten vinden. Meer vocht zorgt al snel voor een ongezonde situatie in huis daarnaast kan u last krijgen van vochtschade. Het voelt hierdoor ook minder behaaglijk in huis. Een goede ventilatie blijft ondanks het aanbrengen van spouwmuurisolatie belangrijk.

Vochtproblemen oplossen bij spouwmuurisolatie

In de jaren 70 begonnen woningeigenaren massaal met het isoleren van hun woning. Helaas werden er diverse fouten gemaakt bij het aanbrengen van de isolatie. De experts bleken er helemaal niet zo goed in te zijn en het resultaat was vochtproblemen in huis. Helaas heeft spouwmuurisolatie nog steeds dit imago vanwege de problemen die er in de jaren 70 ontstonden. Maar als u echt een isolatie expert inschakelt dan heeft u dit probleem niet. Naast de nieuwe verbeterde methodes zijn ook de isolatiematerialen flink verbeterd. Vochtproblemen worden zo voor een groot deel voorkomen en zelfs aangepakt. Als spouwmuurisolatie op de juiste manier is aangebracht kunnen vochtproblemen worden voorkomen. Vochtproblemen komen vrijwel niet meer voor en u heeft weer een fijn behaaglijk gevoel in huis. Het voorkomen van vochtproblemen in combinatie tot het beperken van energieverlies is voor de meeste mensen een belangrijke reden om juist te kiezen voor spouwmuurisolatie.

Ventilatie blijft van belang

Ondanks dat u kiest voor spouwmuurisolatie is het van belang dat uw woning wel gewoon blijft ventileren. Vroeger ging dit helaas nog weleens fout waardoor de woning juist last kreeg van vochtproblemen. Er was dan isolatiemateriaal aangebracht tegen de ventilatiegaten aan. De woning kon niet meer goed ventileren en het resultaat was dat er vochtproblemen ontstonden. Het is belangrijk om isolatiemateriaal te kiezen waarbij rekening gehouden is met ventilatie. Hierbij kan u het beste letten op de r-waarde van het isolatiemateriaal. Bij een uitstekende r-waarde van eventueel condens en vocht nog steeds weg via de isolatiegaten, maar heeft u geen energieverlies meer. Een voorbeeld van een uitstekende r-waarde is PUR schuim. Omdat een spouwmuur moet blijven ventileren wordt er vaak gekozen voor PUR schuim zodat de ventilatie op pijl blijft. Het voorkomen van condens heeft nog een voordeel naast dat u geen vochtproblemen meer heeft. Het isolatiemateriaal dat u gekozen heeft gaat ook langer mee doordat u gebruik maakt van PUR. U kan zo vochtophoping in huis zoveel mogelijk beperken en wel genieten van de hoge isolatiewaarde in huis.