Spouwmuurisolatie vervangen

Als u in het bezit bent van een oude woning dan kan het voorkomen dat uw woning wel al geïsoleerd is. Helaas wil dit niet zeggen dat de woning perfect geïsoleerd is. De isolatie kan minimaal zijn en niet voldoende bescherming bieden tegen warmteverlies. De laatste jaren zijn er diverse ontwikkelingen geweest op het gebied van isolatiemateriaal. Deze ontwikkelingen merkt u direct in het eindresultaat. De levensduur was vroeger vrij beperkt stel dat er isolatiemateriaal inzit dan is dit misschien al vergaan. Tegenwoordig is het rendement bij spouwmuurisolatie over 40 jaar nog net zo hoog als bij de eerste dag. Het is dus begrijpelijk dat u de oude spouwmuurisolatie wil vervangen voor nieuwe. Helaas is dit in de praktijk vaak niet mogelijk ondanks dat u dit misschien wel graag zou willen.

Verwijderen van de oude isolatie

Er zijn een handjevol isolatiebedrijven die niet alleen woningen zonder spouwmuurisolatie helpen, maar ook woningen die al isolatie hebben. Ze zijn gespecialiseerd in het verwijderen van oude isolatiematerialen en deze te vervangen voor nieuwe. Verschillende soorten oude isolatiematerialen kunnen ze uit de spouwmuur halen om zo ruimte te maken voor nieuwe. Er zit hier wel een nadeel aan. Mocht het mogelijk zijn om bij uw woning de oude isolatie te verwijderen dan kost dit al snel een hoop geld. Dit gaat natuurlijk ten kosten van uw terugverdienmodel. Het is dan nog de vraag of het extra rendement wel de moeite waard is. Vooral als u eigenlijk al spouwmuurisolatie had er veranderd dus eigenlijk niets.

Gevelschade is mogelijk

Naast de vraag of het rendement de moeite waard is loopt u tegen nog een probleem aan als u oud isolatiemateriaal uit de gevel laat halen. De kans is groot dat u last krijgt van gevelschade. Voor veel mensen is dit vaak een reden om te besluiten geen spouwmuurisolatie aan te brengen. Het is weer een ander verhaal als u overweegt om de oude gevel af te breken. Als u een nieuwe gevel plaatst dan kan u meteen de oude spouwmuurisolatie weghalen en nieuwe isolatie plaatsen. Mocht u een compleet nieuwe gevel gaan plaatsen dan kan het interessant zijn om met isolatieplaten te werken. Deze platen hebben een groter effect dan het inspuiten van isolatie via een gaatje in de muur. U kan dan eventueel overwegen om speciale PUR isolatieplaten te gebruiken. U kan deze direct in de spouwmuur plaatsen doordat de gevel weggehaald wordt. Het is wel een klus dat u niet even uitvoert. U moet hierbij denken aan een serieuze ingreep en er zijn vaak ook vergunningen nodig om op deze manier isolatie aan te brengen. U heeft meestal een vergunning nodig voor een nieuwe gevel.

Laat een onderzoek uitvoeren

Mocht u toch overwegen om de oude spouwmuurisolatie te verwijderen dan raden wij u aan om eerst een expert te laten langskomen. De expert kan kijken wat de risico’s zijn en of het mogelijk is om de oude isolatie weg te halen. Er kan ook gekeken worden of het nodig is om de isolatie te vervangen bijvoorbeeld als deze is ingezakt. Een gedegen onderzoek kan belangrijk zijn voordat u een woning laat isoleren.