Spouwmuurisolatie problemen

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie klinkt heel eenvoudig. Er wordt een gaatje in de gevel geboord en deze wordt gevuld met isolatiemateriaal en klaar is de klus. Ondanks dat het heel eenvoudig lijkt kunnen er altijd spouwmuurisolatie problemen ontstaan bij de uitvoering. Daarnaast zijn woningeigenaren zich vaak niet goed bewust of een woning al een spouwmuur heeft of niet. Er zijn verschillende problemen waar u tegenaan kan lopen bij het isoleren van een spouwmuur. Een aantal problemen hebben wij voor u op een rijtje gezet zodat u een idee heeft waar u op moet letten bij het isoleren van uw spouwmuur.

Check of u wel een spouwmuur heeft

Woningeigenaren gaan er bijna altijd vanuit dat ze wel een spouwmuur hebben. In een groot deel van de situatie zal dit ook wel zo zijn. Er zijn nog maar weinig echt oude woningen in Nederland. Hierbij bedoelen we woningen die gebouwd zijn voor 1920. Dit zijn de woningen die standaard geen spouwmuur hebben. Is uw woning na deze tijd gebouwd? Dan is de kans groot dat uw woning gewoon voorzien is van een spouwmuur. Als er geen spouwmuur aanwezig is dan zijn er wel nog andere oplossingen om uw gevel te isoleren. Bijvoorbeeld met speciale gevelbekleding of een voorzetwand in de woning.

Bouwvuil in de spouwmuur

We houden er nog te weinig rekening mee en achteraf kan het een hoop problemen opleveren: bouwvuil. Tijdens de bouw van een woning kan er vuil achtergebleven zijn in de spouwmuur. Dit kunnen resten bouwmateriaal zijn. In eerste instantie denkt u misschien dat dit geen enkel probleem moet zijn. Het isolatiemateriaal wordt ingespoten en vind zijn weg wel er tussendoor. Toch is er wel een groot nadeel en dat is dat u door het bouwvuil alsnog last kan krijgen van warmteverlies. Nog een groot nadeel is dat u ineens last kan krijgen van vochtproblemen. Dit is de reden dat het weghalen van bouwvuil cruciaal is voor een geslaagde isolatie van de spouwmuur. Laat uw spouwmuur daarom altijd controleren op bouwvuil.

Cementbaarden in uw spouwmuur

Een oorzaak van veel problemen in uw woning is de aanwezigheid van cementbaarden in de spouwmuur. De aanwezigheid van cementbaarden kunnen zorgen voor extra vochtproblemen in huis. Als u de spouwmuur gaat isoleren dan is dit niet mogelijk met cementbaarden. De klachten worden alleen maar erger en u heeft geen profijt van de isolatie. Wij raden u aan om uw spouwmuur te laten controleren op zowel bouwvuil als cementbaarden. Relatief kleine cementbaarden kunnen door de expert vooraf verwijderd worden. U kan zo zonder problemen uw woning laten isoleren. Zijn de cementbaarden groot? Helaas is het dan niet mogelijk om deze te verwijderen. Het wordt dan ook afgeraden om de spouwmuur te laten isoleren. De isolatie expert zal dit ook zelf aangeven bij het nakijken van uw woning.