Spouwmuurisolatie oude woning

De meeste woningeigenaren worden eigenaar van een oude woning. Het is meestal de meest betaalbare manier om een woning aan te schaffen. Het enige nadeel is wel dat er een hoop werk in een oude woning kan gaan zitten. Bijvoorbeeld omdat een oude woning nog geen passende isolatie heeft. Het resultaat is dat u maandelijks een hoop geld kwijt bent aan stookkosten. Met name via het dak, vloer en de spouwmuur verliest u een hoop warmte met een oude woning. De gevolgen kunnen groot uitpakken als u kijkt naar de stookkosten van uw woning. Het kan echt de moeite waard zijn om uw woning te laten isoleren. U kan zo de energiekosten een flink stuk terugdringen.

Spouwmuurisolatie bij een woning voor 1920

Als u een woning aanschaft van voor 1920 dan is de kans groot dat deze helemaal geen spouwmuur heeft. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen of woningen waarbij achteraf nog een spouwmuur gecreëerd. Ondanks dat uw woning geen spouwmuur heeft kan het nog wel verstandig zijn om de gevel te isoleren. Een buitenmuur zonder spouwmuur kan namelijk een hoop warmte verliezen zonder dat u het door heeft. Bij oude woningen gebouwd voor 1920 zijn er verschillende oplossingen om de woning alsnog te isoleren. U kan bijvoorbeeld de gevel van binnenuit isoleren of gevelbekleding aanbrengen aan de buitenzijde. Bij binnenuit isoleren wordt er eigenlijk een voorzet wand in uw complete woning geplaatst. Achter deze wand wordt isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld glaswol geplaatst. Het enige nadeel hieraan is dat u veel ruimte inlevert. Een andere oplossing is het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde. Hierbij plaatst u als het ware een nieuwe gevel met hiertussen isolatie. Dit is niet overal toegestaan en u heeft meestal een vergunning nodig. Het is wel een investering die u terugverdiend niet alleen qua stookkosten, maar ook qua meerwaarde voor uw woning.

Is uw woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Het is logisch dat u bij uw oude woning twijfelt of spouwmuurisolatie wel mogelijk is. U weet misschien helemaal niet zeker of u eigenlijk wel een spouwmuur heeft. Bij twijfel is het altijd handig om rekening te houden met een aantal handige tips. U kan zo zelf achterhalen of uw woning een spouwmuur heeft die geïsoleerd kan worden. Als uw woning voor 1920 gebouwd is dan is de kans het grootste dat u geen spouwmuur heeft. Het is aan te raden om dan andere vormen van isolatie toe te passen. Misschien een gevelisolatie van binnenuit of een voorzetgevel met isolatie? Vooral bij oude woningen kan dit echt de moeite waard zijn qua besparing aan stookkosten. Het is een hele investering, maar in sommige situaties heeft u deze al binnen 8 jaar terugverdiend. Een andere methode om te checken of u een spouwmuur heeft is door te kijken naar de dikte van de muren. Hierbij dient u te kijken naar de dikte vanaf de binnenmuur naar de buitenmuur. U kan dit eventueel checken in een deuropening. Als de dikte 24 centimeter of kleiner is dan heeft u geen spouwmuur. Als de muur dikker is dan 24 centimeter dan heeft u een spouwmuur en kan u deze laten isoleren. Uiteraard kan een isolatiebedrijf dit ook voor u controleren en checken of u misschien al isolatie heeft.