Spouwmuurisolatie nieuwbouw

Het is belangrijk om uw woning op gepaste wijze te isoleren. Onterecht wordt er vaak gedacht dat alleen oude woningen isolatie nodig hebben. Nieuwbouw woningen hebben net zo goed een spouwmuur die geïsoleerd dient te worden. Het kan wel voorkomen dat de woning al vanuit de bouw geïsoleerd is. Het is slim om dit even na te vragen voordat u een spouwmuur laat isoleren. Het is natuurlijk onnodig om een woning tweemaal te isoleren. Een isolatie expert kan eventueel ook voor u uitzoeken of uw spouwmuur geïsoleerd is. Er wordt dan een klein gaatje gemaakt in de cement laag tussen de bakstenen in. In dit gaatje wordt een cameraatje gestopt rechtstreeks in de spouwmuur. De isolatie expert kan direct zien of de spouwmuur geïsoleerd is. Na afloop wordt de cement laag weer dichtgemaakt en zie je er niets meer van. Eventueel kan je ook bij de bouw van de woning meteen de spouwmuur laten isoleren. Als u de woning zelf bouwt dan kan u eventueel meteen al een isolatie expert bij de bouw betrekken. U voorkomt zo kosten achteraf voor het laten isoleren van uw woning.

Bouwen met een spouwmuur

Bijna elke nieuwbouw woning wordt vandaag de dag gebouwd met een spouwmuur. Bij oude woningen kan het nog weleens voorkomen dat er helemaal geen spouwmuur is. De woningbouw vandaag de dag bouwt volgens de huidige traditionele bouwmethode. Bij deze methode heeft u een binnenmuur, spouw en buitenmuur. Het enige nadeel van een spouw is dat er dus warmte via naar buiten kan glippen. U verliest al snel tot wel 20% warmte via de spouwmuur. Het is belangrijk om eventueel al direct vanaf de bouw de spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal. U kan tijdens de bouw bijvoorbeeld isolatieplaten aanbrengen in de spouwmuur. Dit is verstandiger dan achteraf isoleren met isolatiemateriaal.

Dampscherm bij vooraf isoleren

Als u overweegt om uw nieuwbouw woning alvast vooraf te isoleren dan kan u dit eventueel combineren met een dampscherm. Als u hiervoor kiest dan hoeft u niet de volledige spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal. Normaal gesproken krijgt u dan misschien last van vochtproblemen als u de spouwmuur niet volledig opvult. Als u geen vochtproblemen wilt dan kan u eventueel een deel van de muur vullen met isolatie in combinatie met een dampscherm. Een dampscherm voorkomt het ontstaan van condens in de spouwmuur. Vocht wordt via de afwezige ventilatiegaten afgevoerd dankzij dit scherm. Als u wel besluit om uw spouwmuur volledig te vullen dan moet er nog wel rekening gehouden worden van ventilatie. Met name van ventilatie in de kruipruimte omdat het anders al snel te vochtig wordt in huis. Bij het isoleren van de spouwmuur kan het gebeuren dat er niet meer voldoende ventilatie in huis is. De ventilatiegaten worden dan volledig afgesloten waardoor u last kan krijgen van vochtproblemen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om de vochtproblemen op te lossen door het ventilatiekanaal bijvoorbeeld vrij te houden bij het isoleren van de woning.