Spouwmuurisolatie isolatiewaarde
Bij het bepalen van het soort spouwmuurisolatie dat u gaat toepassen is het belangrijk om de isolatiewaarde te bepalen. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende isolatiematerialen die gebruikt worden. Al snel wordt het duidelijk welke materialen de hoogste isolatiewaarde hebben. U kan op basis van de isolatiewaarde een beslissing nemen over de spouwmuurisolatie. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde. In spouwmuren wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de volgende materialen: glaswol, steenwol en PUR.
Isolatiewaarde per type isolatiemateriaal
Elk type isolatiemateriaal heeft een bepaalde isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt berekend door te kijken naar de verschillende eigenschappen van het materiaal. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het materiaal warmte kan geleiden. Daarnaast wordt er gekeken naar de manier waarop de warmte geleid wordt. Er wordt ook gekeken of het materiaal tegen vocht kan. Zelfs de dikte van het materiaal telt mee voor de isolatiewaarde. Als u een besluit gaat nemen over het type isolatiemateriaal dat u gaat toepassen, dan is het handig om de isolatiewaarde mee te nemen in uw beslissing.
De Lambda waarde
De isolatiewaarde wordt ook wel de Lambda waarde genoemd en is de belangrijkste waarde om mee rekening te houden. De waarde geeft exact aan wat de warmtegeleiding is van het isolatiemateriaal. Eigenlijk wordt de isolatiewaarde vaak in verschillende waardes uitgedrukt. Voor een leek kan het lastig zijn om een onderscheid te maken tussen de uitstekende waardes en de bijzaken. Wij raden u aan om vooral te letten op de Lambda waarde dit is vaak de belangrijkste waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter u het warmteverlies van uw woning kan beperken.
De U-waarde
De Lambda waarde is natuurlijk belangrijk, maar ook de U-waarde mag u absoluut niet vergeten om mee te nemen in uw vergelijking. De u-waarde wordt aangegeven met een getal. Als het getal laag is dan heeft u een uitstekende isolatiewaarde. Hoe lager het getal, hoe beter het materiaal isoleert in uw woning. Dit kan het in theorie een stuk eenvoudiger maken. U kiest gewoon een isolatiemateriaal met een lage u-waarde. Alleen u merkt wel direct dat isolatiemateriaal met een lage u-waarde direct een stuk duurder wordt. Het is dus een beetje een afweging die u moet maken. Kiest voor een lage u-waarde met een hoge isolatiewaarde? Of kiest u toch een iets hogere u-waarde zodat u minder betaalt. Een lage u-waarde zal over het algemeen wel een hoger rendement opleveren. Het rendement is wel iets om mee rekening te houden bij het maken van uw keuze. Na de terugverdientijd blijft isolatiemateriaal nog jaren een rendement opleveren. U profiteert zo blijvend van een hogere isolatiewaarde.
Isolatiewaardes naast elkaar leggen
Wij raden u aan om de verschillende isolatiewaardes naast elkaar te leggen. U krijgt zo een idee wat u kan verwachten van de verschillende isolatiematerialen. Een lage u-waarde kan meer kosten, maar levert op het lange termijn meer op. Dit is iets om mee rekening te houden als u een spouwmuur laat isoleren.