Spouwmuurisolatie houtskeletbouw
Steeds meer woningen worden gebouwd met een houtskeletbouw. Vooral prefab woningen worden met deze methode gebouwd. Het is een snelle en voordelige manier om een woning te bouwen. Vaak is de woningbouw een combinatie van hout met bakstenen. De basis van de woning bestaat uit stevige houten balken en de woning zelf wordt afgewerkt met bakstenen. Het is ecologische verantwoordelijke manier om een woning te bouwen. Het voordeel van hout is dat het uit zichzelf al isolerende eigenschappen heeft. Alleen een houtskelet is niet voldoende om een woning goed te isoleren. Het is belangrijk om eventuele aanvullende isolatiematerialen te gebruiken in uw woning. De meeste houtskeletbouw woningen zullen ook voorzien zijn van een spouwmuur. Eventueel kan u overwegen om in deze spouwmuur extra isolatie aan te brengen.
Houtskeletbouw spouwmuurisolatie is dat wel verstandig?
We kunnen ons voorstellen dat u twijfelt over spouwmuurisolatie vooral omdat de woning van zichzelf al isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast bent u misschien bang dat het natuurlijke materiaal zoals het hout gaat werken door het aanbrengen van isolatie. Maar net als bij een standaard woning heeft u ook met een houtskeletbouw woning last van energieverlies. Via de spouwmuur kan u zelfs tot wel 25% aan warmte en energie verliezen. Dit is een flink bedrag op uw stookkosten ondanks dat u gekozen heeft voor hout als skelet. Ongeacht het materiaal dat u als basis heeft raden wij u gewoon aan om te kiezen voor isolatiemateriaal in uw spouwmuur.
Minerale wol als isolatie bij houtskeletbouw
Het is belangrijk om goed na te denken over het materiaalsoort bij houtskeletbouw. Bij het isoleren van een woning met houtskeletbouw wordt er vaag gevreesd dat de muren kunnen vervormen door de druk. Hout moet namelijk kunnen ademen en de ruimte blijven krijgen omdat het een natuurlijk materiaal is. De ideale oplossing om dit te isoleren is door te kiezen voor een minerale wol zoals glaswol. Een woning kan nu geïsoleerd worden zonder dat u last heeft van drukopbouw. De muren gaan dus niet ineens scheef staan of er ontstaat ineens een enorme schade door het aanbrengen van minerale wol als isolatiemateriaal. De wol zou ook totaal geen invloed hebben op de watervaste platen die als muren gebouwd zijn bij een houtskeletbouw woning. Wateropname is door het wol namelijk niet mogelijk omdat het behandeld is met siliconen.
Wat kost het aanbrengen van minerale wol als spouwmuurisolatie bij houtskeletbouw?
De techniek voor het aanbrengen van minerale wol als spouwmuurisolatie is bij houtskeletbouw eigenlijk niet anders dan bij een standaard betonwoning. Aan de buitenkant zijn ook gewoon bakstenen aangebracht. Tussen het cement van de bakstenen wordt een gaatje geboord en een slang op aangesloten. Via deze slang wordt de minerale wol in de spouwmuur gespoten. Dit klusje kan binnen één werkdag geregeld worden. Na afloop wordt het gaatje in het cement weer dichtgemaakt en is uw woning veilig geïsoleerd. De kosten zijn afhankelijk van het aantal m2’s dat uw woning is. Gemiddeld bent u tussen de € 800 en € 1000 kwijt voor het isoleren van uw woning met minerale wol.