Soorten spouwmuurisolatie

Als u een spouwmuur gaat isoleren dan kan u kiezen uit verschillende soorten isolatiematerialen. Het materiaalsoort dat u uitkiest kan van belang zijn voor de isolatiewaarde, maar ook voor de prijs. Het kan dus zeker uitmaken wat voor een soort spouwmuurisolatie u uitkiest. Soms kan het een persoonlijke keuze zijn waarom u bijvoorbeeld kiest voor steenwol in plaats van PUR schuim. Bijvoorbeeld vanwege geuroverlast waar u last van kan krijgen bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Ongeacht welk materiaalsoort u kiest binnen één werkdag kan uw woning geïsoleerd worden. Een isolatie expert boort hiervoor een gaatje in de voeg van de woning. Via dit gaatje wordt de muur gevuld met isolatiemateriaal. Na afloop wordt het gaatje weer dichtgemaakt en ziet u er helemaal niets van terug.

Steenwol of glaswol als spouwmuurisolatie gebruiken

De meeste woningeigenaren kiezen voor spouwmuurisolatie met glaswol of steenwol. Het isoleren van de spouwmuur gaat heel eenvoudig met dit materiaal en u heeft geen stankoverlast na het plaatsen van de isolatie. Het verschil tussen steenwol en glaswol heeft vooral te maken met geluidsisolatie. Steenwol isoleert iets beter geluiden van buitenaf dan glaswol. Uw nieuwe spouwmuurisolatie heeft zo een dubbele functie. U zorgt er niet alleen voor dat uw woning beter op temperatuur blijft, maar u zorgt er ook voor dat u minder overlast heeft van geluiden van buitenaf. Ondanks dat glaswol minder tegen geluiden isoleerd is het wel beter bestand tegen vocht. Vocht heeft hierdoor geen invloed op uw isolatiewaarde en de levensduur van uw isolatiemateriaal. Binnen de spouwmuur kan het vochtig worden en dan is glaswol eigenlijk de beste keuze. De isolatiewaarde blijft lang op een hoog niveau zelfs na een lange periode.

PUR als spouwmuurisolatie

Als u de eigenschappen van steenwol of glaswol doorleest dan wilt u al snel neigen naar deze optie. Ondanks de sterke eigenschappen van deze spouwmuurisolatiematerialen kiezen de meeste bedrijven voor PUR. Er zijn een aantal redenen waarom er voor PUR gekozen wordt. Ten eerste heeft dit te maken met de open structuur. Door de open structuur kan de muur gewoon blijven ademen en heeft de spouw geen overlast van de isolatie. U heeft ook vaak geen last meer van vochtproblemen dankzij een isolatie met PUR. Daarnaast kan u ervanuit gaan dat u de optimale bescherming heeft tegen warmteverlies. Het enige minpuntje aan PUR is dat er tijdelijk een beetje overlast van stank kan zijn. Dit komt doordat PUR een bepaalde geur met zich meebrengt bij het inspuiten. Qua prijs is het ook wat duurder dan steenwol of glaswol per m2. Dit zijn dus afwegingen die u moet maken als u kiest voor een bepaalt soort isolatie.

Spouwmuurisolatie materialen vergelijken

Voor het kiezen van spouwmuurisolatie materialen is het handig om gewoon alle plus en minpunten naast elkaar te zetten. Glaswol isoleert bijvoorbeeld uitstekend en is lekker goedkoop. Daarentegen ademend het wel minder. Dit zijn punten waarop u de isolatiematerialen met elkaar kan vergelijken. Op basis hiervan kan u een keuze maken. Uiteraard kan een isolatie expert u informeren over de mogelijkheden met spouwmuurisolatie en de verschillende materialen.