Soorten kruipruimte isolatie

Bij het isoleren van de kruipruimtes komen een aantal opties naar voren waar u uit kan kiezen. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die u kan gebruiken om de kruipruimte te isoleren. Een isolatie expert kan u eventueel informeren welke materialen het beste bij uw kruipruimte passen. Uiteraard kan u ook zelf op onderzoek uitgaan. Soms kiest u voor bepaalde materialen vanwege het rendement en een andere keer kiest u voor een materiaal vanwege de brandveiligheid. De keuze voor isolatiematerialen is vaak ook een hele persoonlijke keuze. Misschien vind u bijvoorbeeld milieuvriendelijkheid nog belangrijker dan het rendement. Dit soort mogelijkheden kunnen de keuze voor een bepaalt soort isolatiemateriaal beïnvloeden. Een aantal verschillende soorten kruipruimte isolatie materialen hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Isoleer uw kruipruimte met schelpen

Een isolatiemethode die u vaak wel al tegen kan komen in uw kruipruimte zijn schelpen. Schelpen zijn absoluut interessant om als isolatiemateriaal te gebruiken in uw kruipruimte. Ze geven misschien niet zo’n hoog rendement als andere isolatiematerialen, maar ze leveren wel een rendement op. De isolerende werking van schelpen is veel groter dan u vooraf zou verwachten. Nog een voordeel is dat ze duurzaam zijn en absoluut milieuvriendelijk. Met een speciale pomp worden de schelpen onder uw kruipruimte geblazen zodat ze overal terechtkomen. De schelpen kunnen ideaal zijn als u een vrij lage kruipruimte heeft.

Isolatieplaten bij hoge kruipruimtes

Isolatiematrassen of platen worden in Nederland bijna nooit gebruikt. Voor deze methode heeft u een kruipruimte nodig van minimaal 50 centimeter en dit komen we niet vaak tegen. Vroeger werden de matrassen vooral gebruikt voor het isoleren van de vloer, maar ze kunnen ook gebruikt worden om uw kruipruimte te isoleren. Doordat het matrassen zijn blijven ze als het ware drijven op het vocht. Mocht uw kruipruimte vrij vochtig zijn dan hoeft dit geen problemen te leveren voor het rendement van uw isolatiemateriaal.

PUR of PIR

Soms wordt er ook gekozen om een laag PUR of PIR te spuiten in uw kruipruimte. Echt alle gaatjes en kiertjes worden met dit materiaalsoort dichtgespoten. Het risico op lekkages van warmte is vrij klein. Ondanks deze optie moet er wel een redelijke ruimte in uw kruipruimte zijn. In vrij kleine kruipruimtes wordt de laag te groot om nog door de kruipruimte te kunnen kruipen. U kan zo in de toekomst niet meer een lekkage bij één van uw leidingen repareren. Dit is de reden dat PUR of PIR lang niet altijd mogelijk is.

Chips of parels als isolatiemateriaal

Nog een oplossing bij een vrij lage kruipruimte is het aanbrengen van isolatiechips of parels. Het voordeel van dit materiaal is dat het aan de kant geschoven kan worden als u bij een leiding moet komen. Isolatiechips is zelfs één van de meest voordelige materialen om te gebruiken voor de isolatie van uw woning. Parels kunnen zelfs in de kruipruimte gespoten worden als deze niet eens begaanbaar is of onder water staat. De parels blijven namelijk drijven en leveren geen rendement in bij vochtproblemen. Dit kan dus ook voor een natte kruipruimte een ideaal isolatiemateriaal zijn.