Soorten dakisolatie

U heeft besloten om uw dak te laten isoleren. Doordat u een isolatie expert inschakelt gaat u ervanuit dat alles nu gewoon netjes geregeld wordt. In principe gebeurt dit ook maar u moet als eigenaar nog wel bepaalde keuzes gaan maken. Bijvoorbeeld welk soort materiaal u gaat gebruiken om het dak te isoleren. De meeste mensen denken dat ze hun dak alleen kunnen isoleren met glaswol of steenwol. Dit is absoluut niet waar want u kan ook met andere materialen uw woning isoleren. Vooral uw dakisolatie is natuurlijk van belang om een mooi eindresultaat te boeken. De verschillende isolatiematerialen die gebruikt worden zijn eigenlijk allemaal populair voor het dak. Er zitten wel een aantal verschillen tussen waardoor u misschien speciaal voor een bepaalt soort isolatie wil kiezen. Wij hebben de verschillende soorten even voor u op een rijtje gezet.

Minerale wol is de populairste keuze

De meeste woningeigenaren kiezen voor een minerale wol om het dak te laten isoleren. Onder de minerale wol behoort natuurlijk steenwol of glaswol. Het wordt vooral aangeraden om dit type isolatie te gebruiken bij een schuin dak. De minerale wol staat bekend om de uitstekende thermische eigenschappen. Nog een voordeel is dat geluiddempend is. Stel u woont in een drukke stad dan kan u overlast hebben van omgevingsgeluiden. Dankzij de minerale wol heeft u minder last van omgevingsgeluiden en kan bijvoorbeeld uw kindje beter slapen. Glaswol isoleert wel iets beter dan steenwol, maar is weer wat minder geluidswerend. Voor het beste rendement adviseren wij om vooral gebruik te maken van glaswol.

Cellulose als isolatiemateriaal gebruiken

Cellulose wordt gemaakt van gerecycled papier en wordt nog weleens gebruikt om het dak mee te isoleren. Als u bijvoorbeeld zelf de isolatiematerialen gaat plaatsen dan kunnen wij het ons voorstellen dat u het niet zo heeft op glaswol. Glaswol is lastig om mee te werken en u heeft beschermende kleding nodig voor de verwerking. Cellulose is een slimme oplossing om te gebruiken als u liever niet met steenwol aan de slag gaat. Doordat het gemaakt is van gerecycled papier is het heel milieuvriendelijk. De isolatiewaarde is prima waardoor u flink kan besparen op warmteverlies.

Houtwol als alternatief voor glaswol

Als u liever niet met glaswol werkt dan kan u ook kiezen voor houtwol. Net als glaswol heeft het prima thermische eigenschappen. Het grote voordeel van houtwol is dat het niet irriteert. U heeft er dus geen speciale kleding voor nodig om mee te werken. Nog een voordeel is dat houtwol van zichzelf al vochtregulerende eigenschappen heeft. U kan zo de vochtbalans in huis houden na de isolatie met houtwol. Houtwol is een uitstekende keuze voor de klusser die zelf aan de slag gaat om isolatie aan te brengen.

Milieuvriendelijk isoleren met kurk

Een milieuvriendelijke manier om uw dak te isoleren is door gebruik te maken van kurk. Kurk heeft een uitstekende isolatiewaarde en zorgt er ook voor dat omgevingsgeluiden gedempt worden. Helaas wordt deze milieuvriendelijke manier van isoleren nog niet vaak toegepast in de vorm van dakisolatie. Dit komt door de speciale verwerking ervan in kepers.