Schuin dak isolatie

Naast het isoleren van een plat dak kan u natuurlijk ook een schuin dak isoleren. Het grote verschil bij een schuin dak is dat het alleen mogelijk is om aan de binnenzijde isolatie aan te brengen. U kan dus niet het dak aan de buitenzijde isoleren. De meeste dakisolaties worden aangebracht op een zolder. Er wordt soms ook overwogen om meteen de zoldervloer mee te isoleren. U kan zo een dubbel isolerend effect creëren met een nog hoger rendement. Het isoleren van de zoldervloer wordt vooral aangeraden bij woningen waarbij de zolder als leefruimte of slaapkamer gebruikt wordt. Uiteraard moet er dan wel sprake zijn van een zolder om de zoldervloer te isoleren. Bij de meeste woningen wordt er gekozen om dakisolatie rechtstreeks op het onderdak aan te brengen. Het uitvoeren van schuin dak isolatie is een klus die u eventueel zelf kan uitvoeren. Als u te weinig kennis in huis heeft dan kan u de klus beter overlaten aan een isolatie expert.

Waar moet u opletten bij het isoleren van een schuin dak?

Er zijn natuurlijk een aantal dingen waar u op moet letten als u een schuin dak gaat isoleren. Eén van de eerste dingen waar u op moet letten is het aanbrengen van een dampscherm. Een dampscherm voorkomt vochtproblemen en problemen met uw isolatiemateriaal. Zonder dampscherm kan uw isolatiemateriaal aangetast worden en loopt het rendement al snel achteruit. Het kan de moeite waard zijn om een dampscherm aan te brengen en zo het schuine dak zonder problemen in de toekomst te isoleren. Als u zelf de isolatie aan gaat brengen tegen uw schuine dak aan dan is het slim om gebruik te maken van een dampscherm. Een isolatie expert zal dit als het goed is zelf standaard aanbrengen. Daarnaast moet u bij de isolatie van een schuin dak erop letten dat alle kiertjes en gaatjes naar buiten toe dicht zijn. Eventueel kan u deze kiertjes en gaatjes sluiten met speciaal isolatiespray. Bijvoorbeeld met PUR die u in de gaatjes kan spuiten. Hier overheen kan u vervolgens het dampscherm en de isolatieplaten aanbrengen.

Wat is het rendement bij schuin dak isolatie?

Het rendement bij het isoleren van een schuin dak is vrij hoog. U kan gemiddeld tot wel 30% besparen op uw stookkosten door uw dak te isoleren. Stel u bent op jaarbasis € 1.000 kwijt aan gas. Dan kan u door het dak te isoleren ineens € 300 per jaar besparen. Dit is een mooi spaarpotje en het rendement ligt ook nog eens hoger dan bij andere isolatiemiddelen. Warmte stijgt tenslotte omhoog en verlaat als eerste via het dak uw woning. Reden genoeg om te kiezen voor isolatie en zo flink te besparen op uw stookkosten. Het rendement is ook nog eens blijvend dus ook na de terugverdientijd behaalt u nog steeds een mooi rendement dankzij uw schuin dak isolatie. Dit is alleen al een reden om uw dak te laten isoleren of om zelf aan de slag te gaan met isolatiematerialen.