Gevelisolatie rendement

Ongeacht welke vorm van isolatie u in uw huis ook toepast uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om het te behalen rendement. Als het rendement van isolatie te laag is dan kan u besluiten om het helemaal niet te doen. Natuurlijk heeft isolatie nog wel meer voordelen dan een hoog rendement. Als u in een drukke stad woont kan u bijvoorbeeld de geluidsoverlast van buiten beperken met gevelisolatie. Dit is slechts een voorbeeld van de andere voordelen naast een hoog rendement. Voor het berekenen van de terugverdientijd van uw investering heeft u wel informatie nodig over het rendement van uw gevelisolatie. Er zijn eigenlijk twee soorten rendementen die u kan behalen met gevelisolatie. Het eerste rendement is natuurlijk het financiële plaatje. Doordat uw woning minder energie verliest bespaart u een bedrag op uw energierekening. Dit bedrag levert aan het einde van het jaar een mooi rendement op. Het tweede rendement bij gevelisolatie is het wooncomfort. Het voelt binnen aangenamer waardoor u minder snel die kachel omhoog stoot. Daarnaast is het voor uzelf natuurlijk een stuk prettiger als u niet de hele tijd een koude tocht langs uw benen voelt trekken. Dit is het tweede rendement dat u kan behalen met gevelisolatie naast het financiële rendement.

Bespaar op uw energierekening

Eén van de redenen waarom we massaal kiezen voor gevelisolatie is dat we willen besparen op onze energierekening. Naast de hypotheek is de energierekening één van de hoogste vastenlasten bij een eigen woning. Als we hierop kunnen besparen dan doen we dit natuurlijk graag. Vooral bij oude woningen is er nog veel te behalen met isolatie. Gemiddeld besparen woningeigenaren tot wel 30% op hun energierekening. Dit financiële voordeel is al reden genoeg om uw gevel te laten isoleren. Stel dat u op jaarbasis € 1.000 kwijt bent aan gas. Dit is heel realistisch bij een wat oudere woning. Dan bespaart u even € 300 per jaar. U behaalt zo een zeer groot financieel rendement. Misschien nog wel belangrijker is dat het rendement hoger is dan op uw spaarrekening. Het is dus slimmer om te investeren in uw woning dan geld weg te zetten op uw spaarrekening.

Subsidie

In Nederland mogen gemeentes zelf bepalen of ze subsidie willen uitgeven. Het is dus per gemeente verschillend of u subsidie kan krijgen op gevelisolatie. Mocht u wel subsidie krijgen dan worden de investeringskosten direct een stuk lager. Het rendement valt hierdoor nog hoger uit dan de 30% die wij voor u berekend hebben. Het kan dus interessant zijn om eens bij uw gemeente te informeren naar de subsidie mogelijkheden. Soms kan u een financiële compensatie ontvangen van maximaal 50% op uw investeringskosten. De terugverdientijd wordt tot wel 50% verkort waardoor u nog sneller kan genieten van een hoog rendement.

Een blijvend rendement met gevelisolatie

Meestal wordt het rendement alleen berekend voor de terugverdientijd van uw investering. Stel u kan binnen 8 jaar uw investering in gevelisolatie terugverdienen. Dan betekend het niet dat u na 8 jaar geen rendement meer maakt. Sterker nog na 8 jaar maakt u zelfs een flinke winst op uw investering. De meeste gevelisolatie blijft tot wel 30 jaar lang rendement opleveren. Na 8 jaar maakt u al snel € 300 per jaar winst op uw investering dankzij het hoge rendement. Dit kan al snel oplopen tot duizenden euro’s als u levenslang in de woning blijft wonen. Dit soort bedragen krijgt u absoluut niet meer op uw spaarrekening aan rente!