Problemen vloerisolatie

Als u zelf de vloer van bijvoorbeeld uw woonkamer of schuur gaat isoleren dan kan u tegen verschillende problemen aanlopen. Het is belangrijk dat u weet wat u doet zodat u deze problemen vooraf kan oplossen. Vaak is de oplossing niet heel erg lastig, maar kan het wel een probleem worden als u niet op tijd bent. U kan dan bijvoorbeeld last krijgen van vochtproblemen of een te laag rendement. Het kan zelfs zo fout gaan dat uw isolatiemateriaal vergaat waardoor uw rendement binnen een paar jaar helemaal weg is. U heeft dan helemaal voor niks geïsoleerd. Wij raden u aan om u goed te verdiepen in de mogelijke problemen waar u tegenaan kan lopen met vloerisolatie. U heeft meteen een heldere indruk van de mogelijkheden en fouten die u kan maken. Wilt u dit risico helemaal niet lopen? Geen probleem vraag gewoon een offerte aan voor een isolatie expert. De expert weet precies waar hij op moet letten en u kan zo problemen in de toekomst voorkomen.

Oneffen vloer

Eén van de meest voorkomende problemen bij vloerisolatie is dat de vloer niet effen is. Gelukkig hoeft dit geen ramp te zijn want hier zijn gewoon oplossingen voor. Het enige nadeel is dat u geen gebruik kan maken van isolatieplaten. Als u deze al gekocht heeft dan is dit natuurlijk wel lastig. U kan dan wel overwegen om toch de platen te gebruiken met het risico op warmteverlies. Om dit zoveel mogelijk te beperken raden wij aan om alle gaten en kieren tussen de platen dicht te maken met PUR. Warmteverlies en vocht krijgt zo geen schijn van kans meer ondanks dat u een oneffen vloer heeft. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de structuur van de vloer als u PUR gaat gebruiken tussen de naden.

Geen kruipruimte onder de vloer

Als u van plan was om de vloer aan de onderkant te isoleren en er is geen kruipruimte dan is dit lastig. Na-isoleren is dan eigenlijk gewoon onmogelijk en niet haalbaar. Gelukkig hoeft dit geen probleem te vormen want u kan ook onder de bestaande vloer isolatie aanbrengen. U kan kiezen voor een speciale dekvloer met isolatie. U moet er wel rekening mee houden dat de vloer een stuk hoger komt te liggen dan voorheen. U heeft hierdoor soms nieuwe plinten nodig en deuren moeten ingekort worden.

Vochtproblemen

Als u wel vanuit de kruipruimte de vloer kan isoleren dan kan u te maken krijgen met vochtige omstandigheden. U moet hiermee rekening houden om een blijvend rendement met uw isolatie te behalen. Vocht kan een enorme impact hebben op uw isolatiewaarde en het kan voorkomen dat het rendement steeds verder afneemt. In dit soort situaties is het slim om gebruik te maken van isolatiematerialen die vochtbestendig zijn. U kan bijvoorbeeld overwegen om XPS isolatieplaten in de kruipruimte te plaatsen. Deze moeten vaak wel gecombineerd worden met PUR om zo alle gaatjes en kieren dicht te maken. Alleen zo behaalt u het meest optimale rendement zonder dat deze achteruit gaat door vochtproblemen.