Levensduur dakisolatie

Als u investeert in dakisolatie dan kan u meestal rekenen op een extra lange levensduur. De meeste isolatieplaten zijn zo aangepast dat ze langer meegaan en u er extra van kan genieten. Als uw levensduur langer is dan betekend dit dat u nog lang kan genieten van een hoog rendement. U verdiend zo zelfs na de terugverdientijd nog een leuk bedrag dankzij het aanbrengen van dakisolatie. Als u kiest voor isolatiemateriaal met een lange levensduur dan hoeft u slechts eenmalig te investeren. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen zoals materialen die eigenlijk verouderd zijn of slecht isoleren. Of materialen die helaas geen lange levensduur hebben. Het is daarom verstandig om vooraf te informeren naar de levensduur van dakisolatie. U heeft zo een idee wat u kan verwachten als u een woning laat isoleren en of u na afloop nog kan genieten van een uitgebreid rendement. Er zijn verschillende situaties waarin de levensduur van uw dakisolatie beïnvloed kan worden. Wij hebben deze situaties voor u op een rijtje gezet zodat u hier rekening mee kan houden.

Invloed van vocht op uw dakisolatie

Verschillende omstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit en het rendement van uw dakisolatie. Eén van de grootste invloeden is vocht. Vocht kan een bepaalde uitwerking hebben op het isolatiemateriaal in uw woning. Het is daarom belangrijk om in bepaalde ruimtes te werken met isolatiemateriaal dat bestand is tegen vocht. Steeds vaker brengen we isolatiemateriaal aan bij de binnenzijde van het dak. Het is cruciaal om hiermee rekening te houden met vocht. Dit is de reden dat er eerst tegen het dak aan een dampscherm geplaatst wordt. Tegen het dampscherm aan wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Door een dampscherm te plaatsen voorkomt u dat vocht doordringt in de isolatie. Als u geen dampscherm gebruikt dan trekt vocht in bijvoorbeeld glaswol. Het gevolg is dat de isolatiewaarde al snel flink afneemt. Elk jaar neemt het rendement hierdoor flink af waardoor u geld misloopt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling daarom raden wij u aan om een dampscherm te plaatsen voordat u dakisolatie installeert. Als u hiermee rekening houdt dan kan u gewoon levenslang genieten van een mooi rendement op uw dakisolatie.

Levensduur dakisolatie bij isolatie aan de buitenzijde

Als u een plat dak heeft dan kan u besluiten om dakisolatie aan de buitenzijde aan te brengen. Het nadeel van isolatie aan de buitenzijde is dat de materialen de hele tijd blootgesteld worden aan weer en wind. Het gevolg is dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Uit ervaring blijkt dat de levensduur helemaal niet beïnvloed hoeft te worden als u isolatie aan de buitenzijde plaats. Het is alleen wel belangrijk dat u de isolatiematerialen op een bepaalde manier plaatst. De platen moeten bijvoorbeeld onder een bepaalde afschot gelegd worden. Er blijft hierdoor geen water op de platen liggen waardoor het rendement afneemt. Daarnaast groeien er geen algen op de isolatieplaten doordat water telkens door het dak zelf afgevoerd wordt. Als u de isolatiematerialen niet onder afschot legt dan merkt u wel een aanzienlijk verschil in de levensduur vergeleken met isolatie aan de binnenzijde.