Dakisolatie zelf plaatsen

Dakisolatie is natuurlijk zelf te plaatsen. U heeft alleen de juiste materialen nodig en als u een beetje handig bent dan kan u al zelf aan de slag om de isolatie te plaatsen. Vooral als u aan de binnenkant van uw dak gaat isoleren is het natuurlijk een klus die u eventueel zelf kan uitvoeren. Het kostenplaatje kan dankzij het zelf uitvoeren flink worden beperkt. Dit is voor veel woningeigenaren een reden om zelf aan de slag te gaan met isolatiematerialen. Het plaatsen van dakisolatie lijkt een lastige klus, maar dit valt gelukkig wel mee. Mocht u overwegen om het zelf te gaan plaatsen dan is het wel slim om uzelf te verdiepen in isolatiemateriaal. Ga op onderzoek uit wat er allemaal nodig is en wat de beste manier van isoleren is. Daarnaast hebben wij nog een aantal tips voor de zelfklusser.

Voorkom vochtproblemen in uw woning

Als u gaat isoleren dan wilt u hier natuurlijk vooral voordeel uithalen. U heeft geen zin in problemen met uw woning door verkeerd geplaatste isolatie. Een ding waar u rekening mee moet houden bij het plaatsen van dakisolatie is de dampdichtheid. Voordat u isolatiemateriaal tegen het dak aan plaatst moet u een dampscherm plaatsen tegen het dak. Als u dit niet doet kan de woning zijn vocht niet goed kwijt. Het resultaat is dat uw dak vochtig wordt. U kan last krijgen van vochtproblemen, schimmels en zelfs houtrot in uw dak. Dit soort problemen kunnen flink wat overlast veroorzaken en kosten bovenal een hoop geld om het op te lossen. Pak uw isolatie meteen goed aan door rekening te houden met de ventilatie van uw dak.

Zorg voor een uitstekende dekking met uw dakisolatie

Elk gaatje of kiertje kan er al voor zorgen dat u warmte verliest via uw dak. Natuurlijk wilt u dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen en dit kan door echt alles af te dekken met dakisolatie. Let er dus goed op dat u geen hoekje of kiertje vergeet bij het aanbrengen van de isolatie. Spleten in het dak moeten ook eerst vakkundig gedicht worden voordat u er isolatie tegenaan plaatst. Eventueel kan u hiervoor speciaal isolerend schuim voor gebruiken. Wij raden u aan om alle gaten en kieren eerst met dit schuim te dichten voordat u aan de gang gaat met isolatieplaten. Alleen zo kan u warmteverlies echt in de kiem smoren.

Denk na over het isolatiemateriaal dat u gaat gebruiken

Er zijn heel veel verschillende oplossingen om uw woning te isoleren. Een isolatie expert zou u normaal gesproken adviseren over de verschillende soorten. Als u het werk zelf gaat uitvoeren, dan is het handig om eens na te denken welke materialen u gaat gebruiken. Naast de isolatiewaarde is het ook handig om te kijken wat ervoor nodig is om ermee te werken. Glaswol is bijvoorbeeld populair voor dakisolatie, maar lang niet iedereen wil met dit materiaal werken. Het is belangrijk om hiervoor speciale kleding en veiligheidsmiddelen aan te schaffen. Alleen zo kan u bijvoorbeeld glaswol gebruiken als isolatie van uw dak.