Dakisolatie XPS

Vroeger was vooral in het buitenland XPS enorm populair als isolatiemateriaal. Vandaag de dag wordt XPS nog steeds veel in het buitenland gebruikt. Het is een isolatiemateriaal gemaakt van kunststof. Het materiaal heeft een gesloten celstructuur en is bestand tegen druk. Uiteraard heeft het een uitstekende isolatiewaarde, maar waarom kiezen ze voor XPS in plaats van glaswol? De reden is simpel XPS neemt geen vocht op zoals glaswol. De isolatiewaarde blijft zo in vochtige ruimtes ideaal waardoor u altijd een uitstekend rendement heeft. Nog een voordeel is dat XPS altijd standaard al in platen geleverd wordt. Dit maakt het eenvoudiger om de dakisolatie zelf aan te brengen. Doordat u met platen werkt kan u ze ook beter tegen elkaar aansluiten dan voorheen. Warmteverlies krijgt dankzij deze methode geen kansen meer. U kan zo uw woning perfect isoleren dankzij XPS.

Wat is het voordeel van XPS dakisolatie?

Eén van de grootste voordelen van XPS dakisolatie is dat het een extra lange levensduur heeft. Het isolatiemateriaal neemt namelijk geen vocht op. Als een isolatiemateriaal dit wel doet dan gaat de isolatiewaarde langzaam achteruit. Uw rendement zal hierdoor met de jaren verder afnemen. Met XPS dakisolatie loopt u niet meer tegen dit probleem aan en heeft u altijd een geïsoleerde woning. Daarnaast zijn de platen voorzien van een zeer hoge drukvastheid. Dit in combinatie met een hoge isolatiewaarde is het niet zo gek dat ze in het buitenland massaal kiezen voor XPS. XPS is ook nog eens zeer eenvoudig om mee te werken. Het isolatiemateriaal wordt ingezet bij verschillende daken dus ook met een plat dak.

Hoe hoog is de isolatiewaarde van XPS dakisolatie?

Als u een dak gaat isoleren met XPS dan wilt u natuurlijk wel graag de isolatiewaarde weten. U heeft dan een idee wat er mogelijk is en wat uw rendement ongeveer zal zijn. De isolatiewaarde wordt bij XPS altijd uitgedrukt in de zogenaamde R-waarde. De R-waarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Als u warmteverlies wil beperken dan is het handig om een zo hoog mogelijke r-waarde te nemen. Als de R-waarde hoog genoeg is dan kan u rekenen op een extra hoog rendement. Het rendement wordt bij XPS vooral bepaalt door de dikte van het materiaal. Als u een isolatieplaat van 20 mm neemt dan heeft u een r-waarde van 0.55. Als u kiest voor dakisolatie XPS met een isolatieplaat van 120 mm dan heeft u meteen een r-waarde van 3.20. Wij raden u dan ook aan om vooral een vrij dikke XPS plaat te nemen. Het enige nadeel hieraan is wel dat u meer betaalt als de plaat dikker is. Het kostenplaatje is misschien even een gevoelig puntje, maar uiteindelijk verdiend u dit al snel terug. Het rendement ligt tenslotte veel hoger als u een dikkere plaat neemt waardoor de terugverdientijd verkort wordt en u sneller profijt heeft van de dikkere platen. U kan fors besparen op uw energierekening door te investeren in XPS dakisolatie met extra dikke platen.