Dakisolatie vergunningplicht

Als u gaat verbouwen dan heeft u in sommige situaties een vergunning nodig. Er zijn vaak per gemeente regels bedacht waar u aan moet voldoen om geen vergunning nodig te hebben. Als een woning in volume gaat toenemen dan moet u vaak een vergunning aanvragen. Sommige bouwwerken zijn hiervoor wel uitgesloten bijvoorbeeld het bouwen van een dakkapel tot een bepaalde hoogte. Als een woning qua uiterlijk gaat veranderen aan de buitenkant dan heeft u vaak ook een vergunning nodig. Helaas weten veel woningeigenaren dit niet met grote gevolgen. Als u dakisolatie gaat aanbrengen dan heeft u in sommige situaties ook een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u aan de buitenzijde van het dak isolatie gaat aanbrengen. De meeste woningeigenaren weten dit niet en vragen dus geen vergunning aan. Het is daarom handig om uzelf in te lezen over de vergunningsplicht bij dakisolatie. U weet dan precies waar u aan toe bent bij het plaatsen van nieuwe dakisolatie aan de buitenzijde van uw dak.

Heeft u een vergunning nodig bij dakisolatie aan de binnenzijde?

Er zijn weinig mensen die kiezen voor dakisolatie aan de buitenzijde. Het is dus logisch dat u nu twijfelt of u niet ook een vergunning nodig heeft voor dakisolatie aan de binnenzijde van uw dak. In principe heeft u eigenlijk nooit een vergunning nodig als u dakisolatie aan de binnenzijde van het dak wil plaatsen. De meeste woningeigenaren hoeven zich dus ook geen zorgen te maken over het aanvragen van een vergunning. Ondanks dat u in principe nooit een vergunning nodig heeft zijn er wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u voor dakisolatie aanpassingen moet doen aan de dakconstructie. Deze aanpassingen kosten niet alleen veel geld, maar u heeft er ook een vergunning voor nodig. Dit zijn wel zaken waar u rekening mee moet houden als u nieuwe dakisolatie besluit te plaatsen.

Een vergunning aanvragen voor dakisolatie aan de buitenzijde

Als u dakisolatie aan de buitenzijde gaat plaatsen dan krijgt u wel te maken met een vergunning die u moet aanvragen. Als u namelijk isolatie onder bijvoorbeeld uw dakpannen legt dan verhoogt u als het ware het dak. Dit is de reden dat een vergunning voor dakisolatie aan de buitenzijde verplicht is. Ondanks dat de woning er nog steeds hetzelfde uit blijft zien. De isolatieplaten die vaak gebruikt worden voor dakisolatie zijn ongeveer 8 centimeter dik. Dit betekend dat uw dak 8 centimeter hoger wordt dan voorheen. Het volume van uw dak zou bij 100 vierkante meter ongeveer 8 kubieke meter in volume toenemen. Dit is de reden dat u verplicht een vergunning moet aanvragen voor dakisolatie aan de buitenzijde. Als u het volume van uw woning op welke manier ook gaat aanpassen dan heeft u in Nederland een vergunning nodig. U moet bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen voor het aanbrengen van dakisolatie aan de buitenzijde. Naast het invullen van de papieren bent u ook verplicht om leges te betalen. Deze kosten komen bovenop de prijs die u moet betalen voor het aanbrengen van de dakisolatie. De leges zijn per gemeente verschillend en kunt u vaak terugvinden op de gemeentesite.