Dakisolatie onder dakpannen

Als u een beetje heeft gelezen over het isoleren van het dak dan weet u misschien al dat het lastig is om een schuindak aan de buitenzijde te isoleren. De meeste woningeigenaren die dit wel doen gaan dit alleen met een plat dak doen. Eigenlijk klopt de bewering dat het lastig is om het dak te isoleren aan de buitenkant maar voor een klein deel. Het is namelijk wel mogelijk om bij een schuin dak dakisolatie onder dakpannen aan te brengen. Ondanks dat dit een mogelijkheid is wordt dakisolatie onder dakpannen bijna nooit gedaan. Eigenlijk is er officieel geen reden voor waarom dit niet vaak gedaan wordt. De enige reden die bedacht kan worden is dat het een hoop werk is om alle dakpannen eraf te halen en weer opnieuw neer te leggen. Daarnaast moet dit wel secuur gebeuren omdat u anders last kan krijgen van lekkage. Deze methode van isoleren is dan ook vrij arbeidsintensief. Het gevolg is dat u vaak meer geld kwijt bent aan het isoleren van uw dak. Dit is de reden dat veel woningeigenaren kiezen voor een alternatief voor dakisolatie.

Hoe wordt een dak geïsoleerd onder dakpannen?

We hebben het al even gezegd maar het isolatiemateriaal wordt direct op het dak zelf aangebracht. Voordat dit gedaan kan worden moet echt alles van het dak gehaald worden. Denk hierbij niet alleen aan dakpannen, maar ook aan dakbedekking. Dit is een arbeidsintensieve klus waarbij echt alles eraf gehaald wordt om er weer opnieuw geplaatst te worden. U heeft heel wat kennis nodig van zowel isolatie als dakbedekking. Na afloop moet tenslotte het complete dak weer intact zoals het was. Als dit niet juist gebeurd dan kan u last krijgen van lekkages en andere problemen. Wij raden u dan ook aan om dakisolatie onder dakpannen altijd door een professioneel isolatiebedrijf te laten uitvoeren. Als u bij een schuin dak dakisolatie onder dakpannen wil aanbrengen dan is dit absoluut de duurste methode. Dit is de reden dat de meeste woningeigenaren met een schuin dak niet voor deze methode kiezen.

Wat zijn de voor- en nadelen van dakisolatie onder dakpannen?

Het grootste voordeel van dakisolatie onder dakpannen is natuurlijk de isolatiewaarde. U kan flink besparen op de kosten als u het dak laat isoleren door een professional. De stookkosten behoren tot één van de hoogste kostenposten van uw woning buiten de hypotheek. U kan deze kosten tot wel 30% terugbrengen door de isolatie aan te brengen onder de dakpannen. Nog een voordeel is dat dakisolatie onder dakpannen geen ruimte inneemt. Als u dakisolatie aan de binnenzijde aanbrengt dan verliest u al snel 24 cm aan stahoogte. Dit kan funest zijn als u geen hoge zolder heeft. Eigenlijk zijn er maar twee nadelen aan dakisolatie onder dakpannen. De eerste is de hoge kostenpost om het onder de dakpannen aan te brengen. De tweede is dat u deze vorm van dakisolatie nooit zelf kan uitvoeren en bijna altijd moet laten uitbesteden aan een isolatie expert.