Dakisolatie binnenzijde

De meeste woningeigenaren kiezen ervoor om dakisolatie aan de binnenzijde aan te brengen. Dit is een snelle en eenvoudige methode om het dak te isoleren. De methode is zelfs zo eenvoudig dat de meeste woningeigenaren ervoor kiezen om het zelf uit te voeren. Bij een platdak kan u overwegen om de isolatie aan de binnenkant of buitenkant aan te brengen. Heeft u een schuin of hellend dak? Dan is het helaas niet mogelijk om uw dak aan de buitenkant te isoleren. U kan alleen kiezen voor dakisolatie aan de binnenzijde van uw dak. Als u de stap wilt maken om uw dak aan de binnenzijde te isoleren dan is het handig om uzelf een beetje in te lezen. U krijgt zo een idee wat er allemaal mogelijk is met dakisolatie aan de binnenzijde. Wij hebben de mogelijkheden alvast voor u op een rijtje gezet zodat u een idee krijgt.

Uw dak isoleren met verschillende isolatiematerialen

Met dakisolatie heeft u de keuzemogelijkheid uit verschillende isolatiematerialen. Bij isolatie aan de buitenzijde werkt u meestal met zogenaamde isolatieplaten. Bij isolatie aan de binnenzijde is dit niet het geval. U werkt voornamelijk met losse isolatiematerialen die u tegen de binnenkant van het dak aan plaatst. Het soort isolatie dat u gebruikt kan u zelf bepalen. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die u kan toepassen. U kan voor het isoleren van uw dak kiezen uit de volgende materialen: glaswol, steenwol, houtwol en Cellulose. Het materiaal dat u uitkiest is vaak een beetje afhankelijk van uw wensen. U heeft misschien een persoonlijke voorkeur of u kijkt vooral naar het kostenplaatje. Tussen alle materialen zitten verschillen in prijs en rendement. Sommige materialen leveren een hoger rendement op dan andere materialen.

Combineer uw dakisolatie met een dampscherm

Als u besluit om dakisolatie aan de binnenzijde te plaatsen dan moet u niet vergeten om een dampscherm te plaatsen. De meeste mensen staan er niet bij stil dat dit nodig is naast de isolatiematerialen. Dankzij het dampscherm kan het dak nog wel ventileren, maar wordt het warmteverlies flink beperkt. Als u geen dampscherm gebruikt dan loopt het rendement flink terug. Daarnaast zal door het vocht het isolatiemateriaal uiteindelijk vergaan waardoor uw complete rendement weg is. De isolerende factor wordt door het vocht ook nog eens negatief beïnvloed. Het is enorm belangrijk om gebruik te maken van een dampscherm aan de binnenkant van uw dak bij dakisolatie.

Maak kiertjes aan de binnenzijde dicht

Een dak heeft eigenlijk altijd wel kieren en gaatjes en als u deze niet dichtmaakt dan krijgt u problemen met de dakisolatie. Via deze gaatjes kunnen er koubruggen ontstaan en verliest u nog steeds een hoop warmte. Natuurlijk wilt u het verlies van warmte zoveel mogelijk zien te beperken. Dit kan u doen door met speciaal isolatieschuim alle gaatjes en kieren dicht te maken. Dit moet u doen voordat u het isolatiemateriaal tegen de binnenzijde van het dak aanbrengt. Wij raden u aan om dit goed te controleren als u zelf dakisolatie gaat plaatsen. U kan dakisolatie natuurlijk ook uitbesteden aan een isolatie expert. De expert zorgt ervoor dat alle gaatjes dicht zijn voordat uw dak geïsoleerd wordt. U loopt zo geen rendement meer mis door een verkeerde isolatie.